Vodič kroz Miltenberg, Njemačka - šta vidjeti?

July 31, 2024

Priču o svakom njemačkom gradu koji sam posjetio bih mogao početi na sličan način. Otkrio bih fotografiju nekog mjesta koje bi mi se dopalo, zatim se upustio u istraživanje njegove lokacije i okoline na karti, i time otvorio Pandorinu kutiju iz koje bi počeli da naviru brojni drugi gradići, sve ljepši od ljepšeg. Vjerovatno sam u jednoj od tih iteracija po prvi put čuo i za Miltenberg, smješten u saveznoj državi Bavarskoj, ali mi se zbog njegove pomalo zabačene lokacije nikada nije ukazala prilika da ga posjetim.

 


Dok sam prilikom priprema za posljednje putovanje u Njemačku sklapao plan obilazaka, shvatio sam da se Miltenberg nalazi na pristojnoj udaljenosti od Seligenstadta, kojeg sam odabrao za bazu i automatski shvatio da mi je ovo možda i jedinstvena prilika da ga posjetim. Stiješenjen u zagrljaju niskih planinskih vijenaca Spessart i Odenwald, na obali rijeke Majne, Miltenberg plijeni pažnju svojim dobro očuvanim istorijskim jezgrom. Iako je bogat zanimljivim detaljima vrijednim obilaska, sve znamenitosti Miltenberga su uglavnom skoncentrisane na malom prostoru, zbog čega za obilazak grada nije potrebno mnogo vremena. U nastavku slijedi lista mjesta koje ne bi trebalo da propustite u slučaju da odlučite da ga posjetite.


1. Alter Marktplatz – Schnatterloch (Starogradski trg)

 

Čini mi se da je za moju odluku da posjetim Miltenberg bila ponajviše zaslužna jedna fotografija starog gradskog trga poznatog kao Schnatterloch, kojeg krasi nekolicina tradicionalnih drvenih kuća, renesansna fontana i gradska župna Crkva Sv. Jakova. Na trgu se nalazi i gradski muzej, smješten u ukupno četiri tradicionalne kuće. U kući na broju 169 se nalazi kancelarija, biblioteka, arhiv i muzejsko edukativna radionica. Glavna zgrada baštini stalnu postavku, a obuhvata i prostorije za posebne izložbe i događaje. Muzej je kasnije proširen i na dvije susjedne kuće, na brojevima 173 i 175, a njegova postavka kroz sedam ključnih tema otkriva najvažnije stvari o razvoju Miltenberga i regije.




 2. Schwarzviertel (Crna četvrt)

 

Na stari gradski trg se nastavlja Schwarzviertel, odnosno Crna četvrt, koja važi za najstariji dio Miltenberga. Najveći broj, od ukupno oko 150 prelijepih tradicionalnih drvenih kuća u Miltenbergu, nalazi se upravo ovdje. Četvrt je ime dobila zbog činjenice da se nalazi u sjeni brda Greinberg, zbog čega tokom zimskih mjeseci ovaj dio grada jedva da vidi sunce. Najstarija postojeća kuća u Miltenbergu se nalazi upravo ovdje, na adresi Hauptstraße 136, a izgrađena je davne 1339. godine.




3. Hauptstrasse (Glavna ulica)

 

Crna četvrt predstavlja jedan krak Glavne ulice, dok se drugi na Starom gradskom trgu odvaja u suprotnom pravcu. I ovdje ćete naići na izuzetne primjerke njemačke arhitekture, među kojima se posebno ističe hotel Zum Reisen, koji datira iz davne 1411. godine, što ga čini jednim od najstarijih svjetskih hotela koji kontinuirano posluju od vremena osnivanja. U ovoj ulici se takođe nalazi i monumentalna zgrada stare gradske vijećnice, u čijem prizemlju se nekada trgovalo različitim robama, a ta tradicija se zadržala i danas, pa ćete ovdje naći mini sajam sa štandovima na kojima se prodaju rukotvorine.




 4. Miltenberški zamak

 

Karakteristika velikog broja šarmantnih malih gradova u Njemačkoj jeste postojanje dvorca poviš starog gradskog jezgra, pa tako ni Miltenberg nije izuzetak. U 12. vijeku car Hohenstaufen Konrad III dao je izgraditi dvorac Miltenberg, od kojeg su danas sačuvani kula i odbrambeni zid. Kasnije je Miltenberg preuzeo nadbiskup od Mainza i služio je kao administrativno sjedište glavnog izvršitelja iz Mainza. U to vrijeme u podnožju dvorca je osnovano i naselje Miltenberg. Nakon uništenja u Markgrofovskom ratu 1552. godine, dvorac Miltenberg je obnovljen u 16. vijeku. Kroz naredne vijekove dvorac je prepušten propadanju, a tek u 19. i 20. vijeku su uslijedile renovacije, pri kojima je izgled dvorca djelimično izmijenjen. Dvorac je 1979. godine postao vlasništvo grada Miltenberga, te je ponovo otvoren za javnost 2011. godine. Mada radovi na obnovi i dalje nisu u cjelosti završeni, unutrašnje dvorište je uređeno za turističke posjete i možete ga obići potpuno besplatno, te se odmoriti u lokalnom kafiću. Sa platoa ispred dvorca pruža se fenomenalan pogled na stari grad i rijeku Majnu, te se obavezno popnite gore.




 5. Staffelbrunserbrunnen

 

Mnogi gradovi i zajednice imaju podrugljiva imena i nadimke koji se danas koriste, posebno za vrijeme karnevala. Ljudi iz Miltenberga imaju nadimak "Staffelbrunser" koji je obilježen u vidu fontane "Staffelbrunserbrunnen". Iako postoje razne legende o porijeklu ovog nadimka, najvjerovatnije objašnjenje je da su se oni koji su vodu donosili iz Staffelbrunnena u ranijim vremenima zvali "Staffelbrunnler". U nekom trenutku ovo ime je prošireno na sve stanovnike Miltenberga i parodirano kao "Staffelbrunser" - "brunsen" je lokalna riječ za "mokriti". Autor fontane je vajar iz Aschaffenburga Helmut Kunkel, a tri figure nose nadimke:  der „Glee“ (Mali), der „Gross“ (Veliki) i der „Angeber“ (Hvalisavac). Fontana je simbolično smještena pored javnog toaleta, u neposrednoj blizini riječne obale.

 


Pored navedenih znamenitosti, neobavezna šetnja Miltenbergom će vam otkriti i druge interesantne lokacije i građevine u širem području starog grada. Recimo, prilikom šetnje Glavnom ulicom, u nekom momentu ćete ugledati toranj evangelističko-luteranske crkve sa kipom Isusa, koji je replika kipa iz unutrašnjosti katedrale u Kopenhagenu. U neposrednoj blizini se nalazi i staro jevrejsko groblje, sa dobro očuvanim spomenicima. Ako ste ljubitelj prirode, možete prošetati okolnim šumarcima ili pored rijeke Majne. Miltenberg je sjajno mjesto za cjelodnevni boravak, a ukoliko odlučite da se ovdje zadržite duže, može vam biti odlična baza za obilazak okolnih gradova kao što su Aschaffenburg, Werthem na Majni, Seligenstadt ili Würzburg.


Preuzimanje teksta i fotografija nije dozvoljeno bez pismene saglasnosti autora.

No comments:

Powered by Blogger.